Ślimak to stworzenie, które nie pasuje do tempa dzisiejszego świata oraz trybu życia większości osób. Jego powolne, flegmatyczne ruchy wydają się celebrować każdy moment, bez względu na upływający czas. Kto by przypuszczał, że ten niepozorny mięczak stanie się symbolem grupy społecznej, która obecnie liczy sobie 35 lat stażu i ponad 80 tysięcy członków! Poznaj początki gastronomicznego ruchu oporu, główne założenia oraz korzyści. Poznaj filozofię slow!
Włoski temperament! Tak najkrócej można opisać moment, w którym Carlo Perini, krytyk kulinarny, postanowił założyć nowatorską organizację. Sama inicjatywa była rodzajem oryginalnego protestu wobec nowootwartej restauracji popularnej sieci fast foodu. Co więcej, wspomniany punkt został zlokalizowany w bezpośrednim sąsiedztwie Hiszpańskich Schodów, słynnej atrakcji Rzymu.
Taki obrót sytuacji sprawił, że postanowiono działać. Już trzy lata później, Paryż stał się kolebką oficjalnego powstania rewolucji o nazwie Slow Food, a zapieczętowaniem całej idei był specjalny manifest. Dokument ten jest konstytucją dla wszystkich, którzy postanowili walczyć z „szaleństwem szybkiego życia”. Dołączysz do wspólnych zmagań?
Miejsce powstania Slow Food z pewnością nie jest przypadkowe. Kto bowiem dba o jakość i sposób spożywania posiłków tak skrupulatnie jak Włosi? Tytuł tego akapitu jest również cytatem twórcy naszego kulinarnego ruchu społecznego. Dobre, czyste i fair- właśnie tak można przetłumaczyć wspomniane słowa, które stanowią trzon całej koncepcji. Poznajmy zatem kilka fundamentalnych reguł!
Makaroniarze (to komplement!) są naturalnymi nauczycielami metody Slow Food. Każdy posiłek jest okazją do spotkania, wymiany poglądów, budowania relacji oraz zacieśniania więzi, a samo jedzenie stanowi głównie pretekst do interakcji. Jest to doskonały przykład właściwych nawyków żywieniowych, które intuicyjnie powodują wolniejszą i bardziej świadomą konsumpcję. Dlaczego warto spróbować? Przyjemność z jedzenia, zdrowy układ pokarmowy, szybsze uczucie sytości, a w rezultacie- mniej kilogramów i więcej znajomych!
Manifest podkreśla również ogromną wartość jakości spożywanych produktów oraz ich pochodzenie. Pamiętajmy, że lokalne tradycje kulinarne są nierozerwalnie związane z kulturą danego regionu i reprezentują świadectwo czasów, które już nie powrócą. Właśnie dlatego dbałość i troska o kultywowanie tego dziedzictwa jest jednym z kluczowych elementów sposobu życia, zwanego Slow Food.
Podróże kształcą! Smak to także bardzo ważny aspekt każdej wycieczki, nawet tej niedalekiej. Weekendowy wypad za miasto może być doskonałym środkiem na odkrycie nowych wrażeń i doświadczeń kulinarnych. Lokalna potrawa fantastycznie uzupełni eksplorację nieznanego dotąd miejsca i pozostawi długowieczne wspomnienia.
Słowo „slow” jest aktualnie znakiem rozpoznawczym walki o walory tych sfer życia, które zatraciliśmy w pogoni za światem materialnym. Istnieje jednak grupa rewolucjonistów, których patronem jest ślimak- powolny, ale zawsze pewnie i naturalnie zmierzający do celu. Follow the snail…